Știm cât de dificil este să îți faci intrarea într-un domeniu nou, fie că acum ieși de pe băncile facultății sau îți dorești să faci o reconversie profesională.

Tocmai de aceea i-am rugat pe parte din trainerii noștri de la cursurile de Testare manuală să ne spună care au fost începuturile lor în acest domeniu, care au fost dificultățile pe care le-au întâmpinat și un sfat pentru tine, cea sau cel care ai ales să ne fii cursant sau cel sau cea care nu știi exact de unde să începi. 😊

Răspunsurile au fost date din suflet, însă pentru a nu lungi foarte tare articolul, am selectat părți din ele, iar alte snippets vei putea vedea pe paginile noastre de Facebook și Instagram, unde chiar te rugăm să ne dai follow.

Cum ai început să lucrezi în domeniul software testing?

Gabriela: ”Am ajuns aici la recomandarea surorii mele care deja lucra în domeniu. La început am fost reticentă, dar am considerat-o o provocare (îmi plac provocările☺). Așa că am încercat.”

Delia: ”După terminarea facultății, când am început să-mi caut job erau foarte multe anunțuri pentru poziția de Test Engineer. Era ceva nou, ceva ce abia începuse să apară pe piața joburilor din IT, așa că am devenit curioasă și am început să mă interesez mai în detaliu.”

Tamara: ”Am terminat facultatea de Informatică și oarecum era logic să urmez o carieră în IT. Am fost la mai multe interviuri pe partea de development și la unul singur pe testare. Am ales testarea din simplul motiv că a avut un vibe fain interviul și am simțit că responsabilitățile jobului se potriveau mult mai bine cu ceea ce îmi doream eu să fac long term.”

Ada: ”Imediat după absolvirea facultății de Informatică, din cadrul UBB Cluj, m-am angajat pe un post de “QC Engineer” pe Testare Manuală. Aveam câteva cunoștințe din facultate, însă nu eram familiarizata cu procese, strategii, termeni și noțiuni pentru Testarea Manuală.”

Iulia: ”Am început să lucrez la o companie IT din timpul facultății, dar pe un post de helpdesk. Deoarece erau anumite perioade din timpul programului când activitatea era redusă, am ajuns să primesc un prim task unde trebuia să testez o filtrare cu diferite configurări și pot spune că mi-a plăcut să fiu cea care se asigura că ar trebui sa funcționeze într-un mod corect și conform cerințelor.”

Care au fost greutățile de care te-ai lovit la început?

Gabriela: ”Cred că lipsa cunoștințelor în domeniul testării. Efectiv primeam niște taskuri și nu prea știam ce să fac cu ele. Da, ok, testam. Dar nu aveam un procedeu anume sau o metodologie, o strategie după care să mă ghidez.”

Delia: ”Uitându-mă în urmă, aș zice că a fost greu începutul datorită lipsei unui leader pe partea de testare, care să mă îndrume și să mă sfătuiască.”

Tamara: ”Cred că mi-aș fi dorit să am mai multe resurse la dispoziție. Training-uri, workshop-uri de testare, mentori.”

Ada: ”Am învățat ceea ce aveam de făcut după ureche, nu după practici și tehnici definite, pentru ca asta era procesul de inițiere atunci.”

Iulia: ”Sincer mie nu mi s-a părut că m-am lovit vreodată de greutăți, dar de oportunități de a învăța ceea ce nu știam sau nu înțelegeam.”

Ce sfaturi ți-ai dori să fi primit atunci?

Gabriela: ”Cred că cel mai mult mi-ar fi folosit un cuvânt de încurajare și o direcție în care să merg. Cred că m-ar fi ajutat să cresc mai repede. Eu efectiv a trebuit să-mi construiesc singură drumul cărămidă cu cărămidă pentru că nu am avut pe cineva la locul de muncă pe care să îl consider un mentor.”

Delia: ”Mi-aș fi dorit să îmi spună cineva să am grijă să îmi alimentez curiozitatea, să încerc să învăț în fiecare zi ceva nou și să știu un pic mai mult azi decât știam ieri.”

Tamara: ”Că nu există întrebări greșite și e perfect în regulă să spui “nu știu”. Totul se învață!”

Ada: ”Mi-ar fi prins bine să aflu de la început despre certificări, despre comunități de testeri pasionați, despre cursuri de testare precum cele oferite de IT Factory.”

Iulia: ”Pe atunci un sfat util ar fi fost să îmi ascult instinctul și să am încredere în mine pentru a pune în discuții întrebări de clarificare a funcționalităților sau eventuale probleme ce puteau apărea în viitor.”

Trimite un mesaj de încurajare celor care își doresc să facă primul pas în acest domeniu și de ce să aleagă IT Factory. 

Gabriela: ”IT-ul pare scary la început. Și pe bună dreptate. Când auzi de cod, pseudocod, Java, Python, test case și alte cele primul gând e ceva de genul: nu o să pot niciodată să fac așa ceva. 

Ce pot să vă spun este că am avut studenți care mi-au spus că am reușit să fac din imposibil posibil.

IT Factory face fix asta. Încearcă să facă din imposibil posibil și vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă ajuta să vă depășiți barierele și să ajungeți cea mai bună versiune a voastră. ☺”

Delia: ”Mesajul meu este următorul: fii curios, pune întrebări, explorează, învață câte puțin în fiecare zi, fii prezent indiferent de circumstanțe.

Noi, trainerii de la IT Factory suntem aici să îți hrănim curiozitatea și să îți răspundem întrebărilor pe care poate îți e teamă să le adresezi. Să nu îți fie, pentru că doar așa poți să evoluezi!”

Tamara: ”Orice se poate învăța dacă îți dorești cu adevărat. Și de ce să nu înveți de la oameni tineri și pasionați de ceea ce fac? 😊 ”

Ada: ”Îmi amintesc de un bun prieten, pasionat de jocuri pe calculator, dar care nu avea studii în IT. Dorea să cunoască lumea IT, a testerilor de jocuri, așa că l-am încurajat că se poate. I-am oferit toate informațiile pe care mi-ar fi plăcut să le primesc și eu. 

Acum există soluții și mai accesibile, precum IT Factory, unde întâmpini oameni pasionați, răbdători și dornici să împărtășească cunoștințele și experiențele lor. Dacă vrei, se poate!”

Iulia: ”Pentru cei care doresc să facă un pas în domeniu: nu vă lăsați bătuți niciodată, cu citit, google research, învățat și cu ceva practică este accesibil domeniul testării manuale. 🙂 Trebuie doar voință și motivație. IT Factory este locul în care veți găsi traineri dedicați pentru a va ajuta pe voi în primul rând și oameni orientați către calitate, nu cantitate.”

Mulțumim, fetelor, că ne-ați răspuns sincer și din suflet întrebărilor! Într-un articol viitor vom afla și povestea băieților traineri legată de domeniul IT.

Tu, cel sau cea care citești acest articol, ai încredere că poți și apelează la noi pentru a face primii pași în acest domeniu atât de larg și de challenging! Vrei să intri și tu în domeniul IT?

Hai și descoperă dacă programarea / domeniul IT este pentru tine. Participă la webinariile gratuite organizate special pentru cei care vor să afle mai multe despre domeniul IT.