Scrisoare deschisă

În primul rând doresc să te felicit pentru că vrei să investești în educația ta.

Mă numesc Andy Sînpetrean, am peste 10 ani experiență în industria IT și în tot acest timp am acumulat o sumedenie de cunoștințe din domeniu, am lucrat la fime mai mici sau mai mari, culminând cu Facebook.

Sunt trainer certificat și fac asta de ceva vreme cu pasiune. Am observat o nevoie acută de oameni calificați pe piață, însă am observat și un trend nefericit: toate companiile de training adună laolalta 15-25 de persoane și scot pe bandă ‘IT-iști’.

Este și normal, cantitatea aduce profit. Dar calitatea, din păcate, are de suferit.

Să vă povestesc experiențele mele cu toată sinceritatea:

– situații în care în grupa de 17 persoane, studenții aveau nevoie de o sesiune întreagă de 3 ore pentru a-și instala mediul de lucru. Proces care ar trebuie să dureze maxim 30 de minute.

– grupa de 24 de studenți cu care nu am reușit pur și simplu să parcurg modulul. Foarte multe întrebări, foarte multe erori în cod – și pe bună dreptate: fiecare are ritmul lui de învățare, iar eu nu voiam să las pe nimeni în urmă. În final, am rămas peste program din timpul meu, din timpul lor, în timp ce alții ‘zâmbesc în drum spre bancă’.

– studenți care nu știu deloc engleză, studenți care nu știu să dea copy paste, studenți care nu știu să dezarhiveze un fișier… bravo lor că vor să învețe! Dar, rușine nouă că le luăm banii și că le vindem visuri! Hai să facem o evaluare corectă, să le sugeram să facă înainte un curs de engleză și introducere în IT și mai apoi să treacă la programare.

– am avut studenți care și-au făcut tema pe foaie, literalmente, pentru că le era frică de erorile din cod. Erau timorați, rușinați și inhibați total față de cod și față de restul colectivului. Nu mai puneau întrebări de jenă și nu mai partajau ecranul, inventând tot felul de motive. Trist e că mai și plăteau pentru asta 🙁

– în tot acest timp, pe partea cealaltă, studenți buni, care ar vrea să facă mai multe exerciții practice, se plictiseau urmărindu-mă cum  predau altor 15 persoane lucruri de bază, care nu au nici o legătură cu materialul promis în webinar.  Probabil râd în sinea lor, altfel ar plânge la gândul că plătesc să mă vadă cum predau unui străin winrar 101.

– oameni buni, apropo de webinar: locurile NU sunt limitate! În 2021 un webinar poate susține mii de persoane. Numărul de studenți din grupă e determinat fix de numărul persoanelor dispuse să plătească. Ofertele nu se termină. Nu avem stocuri perisabile. Tot ce avem e informația, care da, costă mult. Dar știți cum se zice: “Informația costă, dar lipsa ei costă și mai mult”.

De fapt, ce vreau să vă zic e să vă puneți următoarele întrebări:

“Chiar vreau să plătesc o sumă atât de mare pentru a fi doar un număr?”

“Oare e normal să plătesc 100% pentru 10% din timpul unui trainer?”

“Există și alte soluții?

Da! Există. Dar, din păcate nu sunt prea viabile. Pentru a avea propriul tău mentor te costă de 3 ori mai mult decât un curs de grup.

Pur și simplu nu mai puteam să particip activ la acest stil inechitabil de a preda. Așa că ascultând de motto-ul meu preferat: “If I can’t find a way, I’ll make one”  am decis să înființez IT Factory.

Vreau să schimb paradigma trainingurilor din România. Acest domeniu mi-a dăruit mai mult decât visam. Simt că aceasta e modalitatea prin care pot aduce plusvaloare comunității IT.

Promisiunea mea către voi e următoarea: IT Factory va face doar cursuri unu la unu sau cu grupe restrânse, în medie de 5 persoane. Astfel, ne vom putea ocupa de fiecare cursant în parte, pentru a oferi tuturor, în mod egal, acces la informație de calitate și la o șansă reală de reușită.

And you can quote me on that!